מה רואה החשבון שלנו רואה באמת?

אם אתם שואלים את עצמכם איזה כבר שגיאות אפשר לעשות מול רואה חשבון? כדאי שתמשיכו לקרוא

סוף חודש וביומן מופיעה לי "ישיבת הנהלה". נכנסת לסוכנות (אי שם בשרון), אומרת שלום לכל העובדים, בכל זאת, כבר שנתיים שאני איתם. התחלנו בקורונה, היה מאתגר.

עוצרת אצל הדור המייסד…"תקשיבי", הוא אומר לי, "אני לא צריך את היועץ הזה, זו סתם זריקת כסף. מספיק לי הרואה חשבון שלנו".

קולטת את המבט של דור ההמשך בזוית העין רומז לי ש"חבל על האנרגיות…אל תנסי להסביר או לשכנע"….

ואני לא מסוגלת.

"תקשיב", אני אומרת לו, "בזכות הישיבות שלנו יחד, דוחות האקסל שהוא מייצר לנו והדש בורד הניהולי שהוא מספק, יכולנו לנתח את הנתונים ולהביא את הסוכנות הזו לשיפור מטורף ברווחים, בשנתיים שבהם עסקים אחרים נסגרו או דשדשו בנסיון נואש להשתקם מהמכות שחטפו".  

אחחחח…כמה קל לנו כשאנחנו מגיעים לאזור הנוחות, להישאר בתחום העיסוק שלנו ולא לשמור על עצמנו גם כעסק.    

מזה שנתיים שאחת לחודש אנחנו מתכנסים ארבעתנו באופן קבוע. הבעלים של הסוכנות, היועץ העיסקי ואני.  

רובנו מבינים שרואה חשבון הוא פונקציה הכרחית לעסק, אבל לא כולנו מבינים במדויק מה תפקידיו וכיצד לנהל את מערכת היחסים בין רואה החשבון, למהלכים העסקיים ולניתוח המצב הפיננסי של העסק . רואה החשבון שלכם צריך לדעת הכל על העסק שלכם, כך הוא יוכל לעזור לכם יותר מבחינה פיננסית. יחד עם זאת, ישנן שגיאות שאתם עלולים לעשות מולו בכך ש"תתרגמו" בצורה שגויה את הנתונים.

אתם שואלים את עצמכם איזה כבר שגיאות אפשר לעשות מול רואה חשבון?

ובכן…

בואו נבין רגע אחת ולתמיד, רואי חשבון או יועצי מס הם אנשים מאד חשובים לעסק. התפקיד שלהם לקחת את כל ההוצאות שיש בעסק, לרשום את כל ההכנסות שיש בעסק ולהגיש למס הכנסה, לביטוח לאומי ולמע"מ דוחות שאומרים שאלו היו ההכנסות ואלו היו ההוצאות והדוחות הוגשו באופן תקין. זהו! זה התפקיד של רואה החשבון ויועץ המס.

מה רואה חשבון לא עושה בעסק? 

רואה חשבון לא עוסק בצד העסקי של העסק, הוא לא מנתח את הצד הטכני של העסק, את תזרים המזומנים של העסק, את הפיתוח העסקי בעסק. 

התקופה עליה עובר רואה החשבון שייכת לעברו של העסק, לתקופה שהסתיימה, אי אפשר לתקן אותה. רואה החשבון או יועץ המס לוקחים את הנתונים, מסתכלים אחורה ומנתחים האם הכל מבחינה חשבונאית בוצע ונרשם באופן תקין.  

הטובים שבהם יחפשו עבורנו מקלטי מס כאלה ואחרים וימליצו לנו איך לנצל את מקסימום ההטבות האפשריות מול שלושת "השותפים" הכי פעילים שלנו בעסק –  מס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ. הם ידאגו לרישום, לשידור ולבקרה.

אבל…למה אנו נוטים לטעות בהתנהלות מול רואה חשבון?

כאשר רואה החשבון מנתח את הנתונים הפיננסיים, הוא עושה זאת בדיעבד. על תקופה קודמת, על זמן שכבר עבר, ולתקן את מה שהיה, כבר אי אפשר.

רואה החשבון ויועץ המס אינם מנתחים האם הפעילות במשך התקופה הזו הייתה נכונה מבחינה עסקית, האם היא הייתה רווחית, האם היה כדאי לנסות למכור את המוצרים האלה או מוצרים אחרים, האם על שטח המדף היה צריך לשים את המוצרים האלה או את המוצרים האחרים, נדירים רואי החשבון שיעשו זאת. אין זה מתפקידם בהגדרה.

לעומתם, מה עושה יועץ עסקי שרואה חשבון לא עושה?

יועץ עסקי הוא גורם שמתעסק בתחום של ייעוץ אסטרטגי, ניתוח הנתונים בזמן אמת, בהווה. יועץ עסקי מתעסק גם בכל התחום של פיתוח עסקי. בכך הוא עושה בדיוק את הפעולה ההפוכה, מסתכל על העתיד, לעומת רואה החשבון שמסתכל על העבר. בעצם יועץ עסקי מקצועי, שזה המקצוע שלו, לוקח את הנתונים ובוחן מה המצב נכון להיום, איזה פעולות עסקיות ופיננסיות צריך לעשות בכדי לשפר את המצב לעתיד, לעשות אותו הרבה יותר טוב קדימה. ואז מה קורה? כל הזמן אפשר לשפר, כי אנחנו מסתכלים קדימה.

למה הדבר משול? –  לבעל עסק הנוהג ברכב, לידו יושב היועץ העסקי ובמושב האחורי יושב רואה החשבון. רואה החשבון מסתובב עם הפנים לאחור ומסתכל מה קורה מאחור, על הדרך אותה עברנו.

לעומת זאת, היועץ העסקי מסתכל קדימה, על המגמות, על העתיד, ועוזר לבעל העסק לקבל החלטות. למשל: על איזה מוצרים כדאי לוותר, על איזה לקוחות כדאי לוותר, איזה מוצרים צריך להוסיף או איזה סוג לקוחות צריך להוסיף לעסק, איזו טכנולוגיה חסרה בעסק ויכולה להגדיל את הרווחיות, על איזו טכנולוגיה צריך לוותר, איך לטפל בהתמודדות מול רגולציה, איך להתמודד מול מתחרים, איך לבצע ניתוח תמחור נכון וטוב יותר של העסק ולשפר את מודל התמחור של העסק. זה בעצם ההבדל המרכזי בין רואה חשבון ליועץ עסקי.

אינכם מוותרים על רואה החשבון שלכם, על מי שמסתכל על העסק בדיעבד. האם נכון לוותר על מי שמסתכל ומנהיג אותו קדימה?

"אז למה שלא נעשה את זה אנחנו?" אתם אומרים… ובכן, לא תמיד בעל העסק שנמצא ועובד בעסק כל יום, יכול לראות את התמונה במלואה. כמי שקשור לעסק, לעובדים, ללקוחות ברמה ריגשית, יקשה עליו להסתכל על העסק מהצד ולהיות אובייקטיבי בכל הנוגע "לבייבי הכלכלי" שלו ולקחת את ההחלטות הנכונות ולהעלות אותו על דרך המלך.  

ונותרה בטח השאלה האחרונה שעברה בראשכם…אם היה שם יועץ עיסקי, מה היה התפקיד שלך?

או! אז היכן שיש יועץ עיסקי טוב, אני משאירה בטיפולי את שאר הנושאים, הצד הארגוני, השיווקי, המיתוג והאסטרטגיה הספציפית לענף.

וכשאין אחד כזה אני דואגת ללוות אתכם גם שם. כי בסוף, צריכים לקרות 3 דברים – הריווחיות תגדל, אתם תגיעו לעבודה בשמחה, ותחיו חיים מאוזנים. 

לא רק במאזן שמגיש רואה החשבון על השנה שחלפה, אלא כאן ועכשיו (:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים אחרונים שעשויים לעניין אותך

לקריאה ללא הגבלה ניתן לרכוש מנוי חודשי בעלות של 27 ₪

דילוג לתוכן